Etiquetes

30 de nov. 2011

Crema o puré de verdures?

Bolets sí, bolets no, fred sí, fred no... Tot i que la meteorologia no ho té clar, sembla que els llums de Nadal comencen a fer efecte i alguns ja hem començat a canviar els nostres hàbits, si més no a la cuina. Als armaris ja no hi tenim gaspatxos, sinó caldos de pollastre i altres barreges sovint envasades.

Avui us deixo una recepta de puré de verdures que és d'allò més senzilla, saludable, i segur que més bona que la que podeu olorar darrere un d'aquests mal anomenats abre fàcils.
Com sempre, vosaltres podeu modificar les verdures segons el vostre paladar (o el que hi hagi a la botiga aquell dia)! Això sí, us animo a posar-hi una mica d'api, fa que "en boca" (que dirien els sommeliers) et quedi un regust refrescant ;)

VERDURES SENSE MASTEGAR
*Ingredients (per 4 persones, aprox.):
- Verdures al gust (reconec vaig optar per un d'aquests packs preparats del Mercadona: 7 pastanagues, 1 porro, 2 naps, 2 xirivies i un trosset d'api; jo hi vaig afegir una ceba).
- Oli
- Aigua
- Sal
- Pebre
- Una mica de formatge ratllat (opcional)

*Elaboració:
- Pelar, rentar i tallar les verdures a la mateixa mida (com més petites, més ràpid es couran).
- Ofegar-les en una olla, amb una mica d'oli, a foc lent.
- Afegir-hi l'aigua necessària fins que quedin cobertes. Incoporar la sal.
- Bullir-ho uns 20-30 minuts fins que les verdures estiguin cuites.
- Triturar-ho amb el braç elèctric, rectificar de sal i posar-hi una mica de pebre.
--> Com que el vaig preparar a la tarda, i ens el vam menjar per sopar, hi vam posar una mica de formatge ratllat just abans d'escalfar-ho al microones...mmm!

24 de nov. 2011

No tothom es pot posar com un bacó...

Coneixeu el Banc dels Aliments? Demà divendres i dissabte 26 de novembre aquesta fundació organitza el Gran Recapte d'Aliments, una iniciativa per sensibilitzar-nos sobre la població catalana que passa gana, al costat mateix de casa nostra. A més de la reflexió, la campanya té un altre objectiu: recollir aliments bàsics (llegums, llet, oli, llaunes de conserva...) a través de diferents mercats i supermercats de Catalunya.

Si voleu saber quin és el punt de recollida que teniu més a prop, o voleu conèixer millor els detalls del Gran Recapte, cliqueu aquí.


Per ajudar a fer difusió d'aquesta campanya, un grup de blocaires ha engegat Blogs contra la fam i ens proposen que, avui, elaborem una recepta (senzilla, econòmica) amb algun dels ingredients que es recolliran durant aquests dies.

A falta de la fotografia corresponent, espero que les paraules serveixin perquè us feu una idea del plat i us atreviu a provar-lo :)

ARRÒS BONÍSSIM
*Ingredients:
- Arròs
- Ceba
- Bacó
- Còctel de bolets
- Romaní

*Elaboració:
- Bullim l'arròs, l'escorrem i el reservem.
- Tallem la ceba a trossets petits i la sofregim lentament a la paella.
- Hi afegim el bacó i els bolets, també tallats menuts.
- Hi incoporem l'arròs perquè tot plegat agafi gust i ho condimentem amb una mica de romaní.

Vaques grasses?

Després d'unes quantes sessions de fumets de peix, aquesta setmana al curs de cuina hem tocat carn! (que bé que sona això, oi?). El cas és que, amb una recepta senzilla i força ràpida, vam preparar aquest rostit de vedella, que va quedar molt bonet... Com sempre, m'ho he fet venir bé perquè en sobrés i em sembla que ens el menjarem aquest vespre barrejat amb arròs...nyam nyam!

ROSTIT DE VEDELLA AMB SALSA DE CEPS i CEBETES GLACEJADES
*Ingredients:
-700 g de carn per rostir (llata, tall rodó d'espatlla, peixet, etc.)
-1 ceba pelada i picada
-2 porros (la part blanca) pelats i picats
-2 grans d’all pelats i picats
-2 c. sop. d’oli d‘oliva
-1 fulla de llorer
-75 cc de conyac
-150 g de ceps frescos nets i trossejats o 25 g de deshidratats escaldats i escorreguts
-sal i pebre mòlt

*Elaboració:
-En una cassola (si pot ser de fang) es posa a enrossir la carn amb l’oli. A les cassoles d’alumini tendeix a enganxar-se, per això hem d’esperar que es faci bé la crosta, abans de girar-lo.
-Quan s’ha enrossit de tots els costats, es condimenta amb sal i pebre i s’hi afegeixen les hortalisses picades i la fulla de llorer.
-Es deixa coure destapat uns 25 minuts (millor al forn). Entremig s’hi pot afegir mig got d’aigua, perquè no quedi massa sec.
-Passat el temps de cocció, s’hi afegeixen els ceps i el conyac, i es deixa coure de 15 a 20 més, segons com agradi la carn de cuita. (Si hem fet els ceps deshidratats, hi posem ceps + aigua escorreguda)
- Es tritura (o es passa pel colador xinès) el suc de la carn i la resta d’ingredients de la cocció. Es torna la salsa al foc, es rectifica de condiments i es lliga amb una mica de fècula si cal (prèviament dissolta amb aigua).
- Es retira la carn de la cassola i es talla fina. Se serveix amb els bolets i una part de salsa, la resta es posa en salsera. Es pot acompanyar amb cebes glacejades o puré de poma si és hivern, i amb fulla de canonge o créixens si és estiu.

NOTA: Per tal que la carn quedi tendra i gustosa, no s’ha de lligar (sempre i quan sigui el mateix múscul).
Nosaltres vam decidir no passar les verdures pel colador sinó posar-les "tal qual".

CEBETES DEL PLATILLO GLACEJADES
*Ingredients:
-20 a 24 cebetes del platillo
-50 g de sucre
-100 cc d’aigua
-oli i sal

*Elaboració:
-S’escalden les cebetes i es pelen. A mesura que es pelen, es posen en aigua freda perquè no s’ennegreixin ni facin plorar.
-Es rosteixen les cebetes amb una mica d’oli, en un cassó de fons gruixut. Prèviament, podem haver aromatitzat l’oli amb una mica de cansalada.
-S’hi afegeix l’aigua i el sucre i es cou molt lentament, fins que quedin caramel·litzades.

NOTA: També es pot fer el caramel a part (aigua, sucre i llimona, sense remenar!) i, després, incorporar-lo a les cebetes rostides amb oli.

19 de nov. 2011

Un clàssic que sempre funciona

Patates que comencen a grillar-se, temperatures baixes que van in crescendo, poques ganes de complicar-nos el vespre. Ho remenem una mica tot plegat i... tatxan!

*Ingredients:
- all
- botifarra negra
- patates
- bolets
- ceba

*Procés d'elaboració:
- Pelem les patates i les posem a bullir (si les hem tallat a trossos, couran més ràpid).
- Tallem un grapat de bolets (variats) i els saltegem a foc fort, perquè treguin l'aigua.
- Coem la ceba (tallada ben petita) amb una mica d'oli i, quan està ben cuita, hi afegim la botifarra negra a talls (no cal treure-li la pell).
- Ho deixem coure un parell de minuts i hi afegim les patates bullides. Les aixafem i ho anem barrejant tot plegat.
- En una altra paella, enrossim els alls i després hi afegim els bolets anteriors.
- Reservem una part dels bolets i els alls, i els altres els posem amb la ceba, la botifarra i les patates.
- Quan ja estigui ben barrejat i cuit, ho emplatem i a sobre hi posem els bolets que havíem apartat.

17 de nov. 2011

Gust de mar (2)

Certs impacients asseguren que el Nadal és aquí. Diuen que ja l'han vist, segurament espolsant-se les sabates a l'estora d'alguna casa...
A mi l'olor de molsa encara em queda una mica lluny, però és cert que dimarts ja vaig començar a respirar aromes de festa. I és que al curs de cuina vam preparar un exquisitíssim rap a l'americana! Ja us aviso que la recepta és entretinguda (que no difícil), però la veritat és que el resultat s'ho valia i més d'un ja s'ha anotat la fórmula per sorprendre familiars i amics d'aquí unes setmanes.

Personalment, no m'esperaré ni fins el 25 de novembre i ben aviat aprofitaré la salsa americana que em va sobrar per fer-hi una mica d'arròs o de pasta...mmm!

RAP A L’AMERICANA
*Ingredients per la salsa americana:
-2 cullerades d’oli oliva
-1 ceba mitjana pelada
-1 pastanaga pelada
-1 porro pelat
-1 branca d’api
-2 grans d’all pelats
-1 tomàquet madur gros
-1 c. sop. de tomàquet concentrat
-1 cranc gros
-4 escamarlans grossos
-50 cc de conyac
-200 cc de vi blanc sec
-400 cc de fumet de peix
-1 ram de llorer, farigola i julivert
-fines herbes: estragó i cerfulll
-sal, pebre mòlt i pebre de Caiena
-20 g de mantega
-20 g de farina
-150 cc de crema de llet

*Elaboració de la salsa americana:
- Tallem la ceba, la pastanaga, el porro, l’api i els grans d’all a trossos no gaire grossos. Els coem en oli.
- Quan les hortalisses comencen a ser cuites, hi afegim el cranc i els escamarlans, fins que el marisc perd el color de cru.
- Hi incorporem el conyac i el flamegem (o, senzillament, deixem que s’evapori una mica).
- Hi afegim el vi, el fumet de peix, el tomàquet tallat a trossos, les fines herbes, el ram i el tomàquet concentrat. Ho condimentem amb sal, pebre mòlt i pebre de Caiena. Es remena bé perquè es barregi tot.
- A part barregem (amb una forquilla) els 20 g de mantega i els 20 g de farina, fins que quedi ben lligat. Ho afegim a la salsa i la coem uns 25 minuts, remenant de tant en tant.
- Passat el temps de cocció, ho passem pel colador xinès i hi afegim la crema de llet.
- Ho tornem a posar al foc perquè es redueixi una mica i quedi més concentrada. Aprofitem per tastar-la i rectificar-la de condiments, si cal.

*Ingredients per la cocció del rap:
- 1 cua de rap d'un quilo aproximadament
- 100 cc de vi blanc sec
- sal i pebre mòlt

*Elaboració del rap:
- Salpebrem el rap en una plàtera que pugui anar al forn.
- Hi posem el vi i ho tapem perquè no es ressequi.
- Ho deixem coure 25 minuts, amb el forn ja calent.
- El suc de la cocció del rap el podrem afegir a la salsa americana, juntament amb la crema de llet.

16 de nov. 2011

Girona m'enamora

Avui just fa una setmana, a "La cuina de Carbó" vam descobrir alguns dels sabors més característics de la gastronomia de Girona ciutat. Podeu recuperar l'àudio del programa en aquest link.

Pels qui preferiu un resum resumit, aquí el teniu:
1) Xuixo: es diu que l'origen d'aquesta pasta farcida de crema l'hem d'anar a buscar a Girona, on els anys 20 uns pastissers molt espavilats i llaminers van adaptar la recepta francesa del 'chou à la créme'. Avui trobem xuixos arreu de Catalunya, però segons la Mireia un dels més bons els trobem a la pastisseria Turró, a la plaça Sagrada Família de Barcelona.
2) Salsafí de Girona: arrel similar al nap (allargada, de color marronós per fora), però amb un gust més fi i dolç. S'acostuma a menjar guisat, amanit o fregit. És una molt bona font de fibra i minerals.
3) Bitxo de Girona: pebrot de tons clars i la pell molt fina. És una varietat ideal per escalivar o fregir, i també se'n fan conserves en sal i vinagre.
4) Escarola de cabell d'àngel: escarola de mida petita i gust molt fi (menys amarga que la resta de varietats). Té les fulles fines, molt dentades i arrissades, és de color verd clar.
5) Poma IGP de Girona: Inclou les varietats golden, red delicious, gala i granny smith.

EMBOLCALLS DE PEBROT:
*Ingredients:
- pebrots vermells
- oli verge d'oliva
- orenga
- sal
- pebre
- formatge Feta

*Elaboració:
- Escalivem els pebrots i els tallem a tires.
- Tallem el formatge a daus una mica grossos i els posem en adob (oli, sal, orenga, pebre) uns 30 minuts, com a mínim.
- Passat el temps, s'escorre el formatge i es cargola amb una tira de pebrot escalivat.
- Se serveix fred i amanit amb una part de l'adob...ideal per aperitius!

15 de nov. 2011

Avui convido jo

Compte! Que aquesta és una recepta una mica diferent...

*Ingredients:
- 1 persona o més
- gana
- un xic de diners
- una mica de temps
- 1 ordinador o similar amb connexió a internet

*Elaboració:
- Entreu a la pàgina web de Menú Diari i busqueu quin és el restaurant que teniu més a prop! Tots els establiments inclosos al portal tenen menú i podeu limitar la cerca per preu ;)

5 de nov. 2011

Gust de mar

Si fa uns anys m'haguessin dit que ara netejaria peixos i afaitaria musclos no m'ho hauria cregut... però aquí em teniu! Superant els "ai uix" de quan era petita, fa uns dies vaig aconseguir fer el famós fumet de peix i en vam aprofitar una part per transformar-lo en una delicosa crema de musclos. Encara que potser la foto no hi fa justícia, va quedar realment molt bona! A més, el plat va servir d'excusa per aprendre a fer reixes i piruletes de formatge: tan fàcil com desfer una mica de formatge ratllat (emmental i/o parmesà al forn, damunt una safata de llauna) i, quan el traiem, hi afegim el pal de piruleta i/o hi espolsem una mica d'orenga, xocolata... abans que es refredi. És un truc senzill i ràpid per soprendre els comensals amb un aperitiu original o per alegrar una mica aquella amanida que ja tenim tan avorrida ;)


FUMET DE PEIX (recepta bàsica)
*Ingredients :
- 600 gr. d’espines de peix o peix de roca
- 2 l. d’aigua
- 1 ceba
- 1 porro
- 1 tomàquet
- 1 pastanaga grossa
- 100 cc. de vi blanc sec
- sal, grans de pebre i unes fulles d’estragó

*Elaboració:- Es netegen les hortalisses i es tallen (no gaire petites). El tomàquet i la ceba (on hi podem clavar 2 claus) es deixen sencers.
- Posem tots els ingredients a l’olla, excepte el vi que li afegim quan arrenca el bull.
- La cocció ha de durar uns 30 minuts (no més). A continuació, s’escorre i el fumet ja està a punt per utilitzar-lo com a base de salses o sucs.


CREMA DE MUSCLOS AL SAFRÀ AMB REIXA DE FORMATGE
*Ingredients:
-1 kg. de musclos
-100 cc. de vi blanc sec
-1 pastanaga
-1 porro
- ceba
- 3/4 l. de fumet de peix
-100 cc. de crema de llet
- 50 gr. de mantega
- 20 gr. de farina
- 1 sobre de safrà
- sal i pebre de Caiena
- 40 gr. de formatge emmental ratllat a fils
- 3 branques de cibulet

*Elaboració:
- Netegem els musclos, eliminant bé les barbes i passant-los una mica per aigua. Una vegada nets, els coem amb el vi blanc.
- Els tenim al foc fins que s’obren. Escorrem el líquid i el reservem.
- Separem els musclos de les closques i en reservem 8 per la decoració final.
- Tallem a quadrats petits la pastanaga, la ceba i el porro, procurant que quedin de la mateixa mida. Ho coem amb una mica de mantega fins que s’estovin, però sense que agafin color.
- Afegim la farina i la fem daurar amb les verdures. Quan comença a tenir color, hi incorporem el suc dels musclos, els musclos i el fumet. Rectifiquem de sal i hi posem una mica de Caiena i el safrà torrat. Es cou suaument uns 5 minuts i es tritura amb el braç elèctric. Rectifiquem la textura amb una mica de fumet i/o crema de llet.
- Passem la crema pel colador xinès i la reservem.
- Fem unes reixes de formatge emmental al forn sobre una llauna (molt poca estona! El just perquè es desfaci el formatge). Les deixem refredar i, quan se serveix, es presenta a taula en sopera o amb un bol individual; damunt, hi posem les reixes de formatge i a sobre els musclos que teníem reservats i les branques de cibulet.