Etiquetes

17 de nov. 2011

Gust de mar (2)

Certs impacients asseguren que el Nadal és aquí. Diuen que ja l'han vist, segurament espolsant-se les sabates a l'estora d'alguna casa...
A mi l'olor de molsa encara em queda una mica lluny, però és cert que dimarts ja vaig començar a respirar aromes de festa. I és que al curs de cuina vam preparar un exquisitíssim rap a l'americana! Ja us aviso que la recepta és entretinguda (que no difícil), però la veritat és que el resultat s'ho valia i més d'un ja s'ha anotat la fórmula per sorprendre familiars i amics d'aquí unes setmanes.

Personalment, no m'esperaré ni fins el 25 de novembre i ben aviat aprofitaré la salsa americana que em va sobrar per fer-hi una mica d'arròs o de pasta...mmm!

RAP A L’AMERICANA
*Ingredients per la salsa americana:
-2 cullerades d’oli oliva
-1 ceba mitjana pelada
-1 pastanaga pelada
-1 porro pelat
-1 branca d’api
-2 grans d’all pelats
-1 tomàquet madur gros
-1 c. sop. de tomàquet concentrat
-1 cranc gros
-4 escamarlans grossos
-50 cc de conyac
-200 cc de vi blanc sec
-400 cc de fumet de peix
-1 ram de llorer, farigola i julivert
-fines herbes: estragó i cerfulll
-sal, pebre mòlt i pebre de Caiena
-20 g de mantega
-20 g de farina
-150 cc de crema de llet

*Elaboració de la salsa americana:
- Tallem la ceba, la pastanaga, el porro, l’api i els grans d’all a trossos no gaire grossos. Els coem en oli.
- Quan les hortalisses comencen a ser cuites, hi afegim el cranc i els escamarlans, fins que el marisc perd el color de cru.
- Hi incorporem el conyac i el flamegem (o, senzillament, deixem que s’evapori una mica).
- Hi afegim el vi, el fumet de peix, el tomàquet tallat a trossos, les fines herbes, el ram i el tomàquet concentrat. Ho condimentem amb sal, pebre mòlt i pebre de Caiena. Es remena bé perquè es barregi tot.
- A part barregem (amb una forquilla) els 20 g de mantega i els 20 g de farina, fins que quedi ben lligat. Ho afegim a la salsa i la coem uns 25 minuts, remenant de tant en tant.
- Passat el temps de cocció, ho passem pel colador xinès i hi afegim la crema de llet.
- Ho tornem a posar al foc perquè es redueixi una mica i quedi més concentrada. Aprofitem per tastar-la i rectificar-la de condiments, si cal.

*Ingredients per la cocció del rap:
- 1 cua de rap d'un quilo aproximadament
- 100 cc de vi blanc sec
- sal i pebre mòlt

*Elaboració del rap:
- Salpebrem el rap en una plàtera que pugui anar al forn.
- Hi posem el vi i ho tapem perquè no es ressequi.
- Ho deixem coure 25 minuts, amb el forn ja calent.
- El suc de la cocció del rap el podrem afegir a la salsa americana, juntament amb la crema de llet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada