Etiquetes

5 de nov. 2011

Gust de mar

Si fa uns anys m'haguessin dit que ara netejaria peixos i afaitaria musclos no m'ho hauria cregut... però aquí em teniu! Superant els "ai uix" de quan era petita, fa uns dies vaig aconseguir fer el famós fumet de peix i en vam aprofitar una part per transformar-lo en una delicosa crema de musclos. Encara que potser la foto no hi fa justícia, va quedar realment molt bona! A més, el plat va servir d'excusa per aprendre a fer reixes i piruletes de formatge: tan fàcil com desfer una mica de formatge ratllat (emmental i/o parmesà al forn, damunt una safata de llauna) i, quan el traiem, hi afegim el pal de piruleta i/o hi espolsem una mica d'orenga, xocolata... abans que es refredi. És un truc senzill i ràpid per soprendre els comensals amb un aperitiu original o per alegrar una mica aquella amanida que ja tenim tan avorrida ;)


FUMET DE PEIX (recepta bàsica)
*Ingredients :
- 600 gr. d’espines de peix o peix de roca
- 2 l. d’aigua
- 1 ceba
- 1 porro
- 1 tomàquet
- 1 pastanaga grossa
- 100 cc. de vi blanc sec
- sal, grans de pebre i unes fulles d’estragó

*Elaboració:- Es netegen les hortalisses i es tallen (no gaire petites). El tomàquet i la ceba (on hi podem clavar 2 claus) es deixen sencers.
- Posem tots els ingredients a l’olla, excepte el vi que li afegim quan arrenca el bull.
- La cocció ha de durar uns 30 minuts (no més). A continuació, s’escorre i el fumet ja està a punt per utilitzar-lo com a base de salses o sucs.


CREMA DE MUSCLOS AL SAFRÀ AMB REIXA DE FORMATGE
*Ingredients:
-1 kg. de musclos
-100 cc. de vi blanc sec
-1 pastanaga
-1 porro
- ceba
- 3/4 l. de fumet de peix
-100 cc. de crema de llet
- 50 gr. de mantega
- 20 gr. de farina
- 1 sobre de safrà
- sal i pebre de Caiena
- 40 gr. de formatge emmental ratllat a fils
- 3 branques de cibulet

*Elaboració:
- Netegem els musclos, eliminant bé les barbes i passant-los una mica per aigua. Una vegada nets, els coem amb el vi blanc.
- Els tenim al foc fins que s’obren. Escorrem el líquid i el reservem.
- Separem els musclos de les closques i en reservem 8 per la decoració final.
- Tallem a quadrats petits la pastanaga, la ceba i el porro, procurant que quedin de la mateixa mida. Ho coem amb una mica de mantega fins que s’estovin, però sense que agafin color.
- Afegim la farina i la fem daurar amb les verdures. Quan comença a tenir color, hi incorporem el suc dels musclos, els musclos i el fumet. Rectifiquem de sal i hi posem una mica de Caiena i el safrà torrat. Es cou suaument uns 5 minuts i es tritura amb el braç elèctric. Rectifiquem la textura amb una mica de fumet i/o crema de llet.
- Passem la crema pel colador xinès i la reservem.
- Fem unes reixes de formatge emmental al forn sobre una llauna (molt poca estona! El just perquè es desfaci el formatge). Les deixem refredar i, quan se serveix, es presenta a taula en sopera o amb un bol individual; damunt, hi posem les reixes de formatge i a sobre els musclos que teníem reservats i les branques de cibulet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada