Etiquetes

17 de maig 2012

Les olives engreixen tant com diuen?

"No es poden menjar més de 3 ous a la setmana", "beure aigua després del gelat fa de mal pair"... ai, quantes vegades les mares (perquè això és cosa de mares) ens han dit sentències que nosaltres no ens volíem acabar de creure?

Doncs bé, aquest matí a El Món a Rac1 han trencat uns quants mites sobre aliments. La responsable d'aquesta batalla a tants i tants tòpics ha estat la Maria Carme Vidal, Catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona. No sabem si ella és mare o no, però el cas és que algunes de les seves afirmacions ens poden servir com a legítima defensa.

- Els ous: dins o fora de la nevera? Com a norma general dins de la nevera, ja que el fred allarga la vida dels productes frescos.
- Quina és la diferència entre la marca de consum preferent i la data de caducitat? En el cas de la marca de consum preferent , vol dir que el fabricant assegura la qualitat sensorial del producte fins la data indicada; en el cas de la caducitat, que és més estricte, vol dir que a partir d'aquell moment ja no es garanteix la seguretat de l’aliment. Tot i així, hem de tenir clar que les dates no són una garantia absoluta, el més important és si hem mantingut el producte en les condicions òptimes o no.
- La norma no escrita dels "3 ous a la setmana, màxim" és correcte? No. L’origen d’aquesta creença és que abans es pensava que els ous tenien molt colesterol i que això determinava els nivells de colesterol de la sang; tot i així, ara sabem que el colesterol de la sang no ve determinat tant pel colesterol dels aliments sinó pel consum excessiu de greixos saturats. A pesar de tot, no hem d’oblidar que la base d’una dieta saludable és la varietat i, per tant, si mengem molts ous vol dir que estem renunciant a altres ingredients.
- Els aliments es fan malbé al congelador? La congelació és la tècnica que allarga més la vida dels productes. Si l’aliment està congelat i no trenquem la cadena del fred, el producte no es fa malbé.
- La verdura congelada perd nutrients? És cert que en el moment de descongelar la verdura perd aigua i, per tant, nutrients, però no són quantitats significatives.
- Es pot cuinar un producte congelat i després tornar-lo a congelar? Sí.
- Un bistec submergit en una Coca Cola pot desaparèixer? No, no es desfà del tot. Tinguem present que això és una qüestió d’acidesa, també passaria si el poséssim en un vas de vinagre o suc de llimona.
- És molt dolent menjar la part torrada de les cremades? Si en mengessis molta, sí, ja que se sap que en dosis altes la part torrada conté elements cancerígens. Tot i així, les que en podem prendre nosaltres no tenen aquest efecte.
- La pell de pollastre té hormones que fan créixer els pits? No n’haurien de tenir ja que està prohibit l’ús d’hormones en l’alimentació d’aviram i bestiar.
- L’aigua dels iogurts és perjudicial? No, forma part del procés natural que fa el iogurt, com a producte viu, però no té res de dolent.
- Reescalfar els aliments més d’una vegada fa que perdin propietats? L’escalfor fa que es redueixin vitamines, però si mengem variat això no ha de ser un drama: les vitamines que no ens arribin per una banda vindran per l'altra.
- El líquid de les llaunes de conserva (olives, escopinyes, espàrrecs, etc.) és dolent? No, no passa res si el bevem, però nutritivament tampoc ens aporta res interessant.
- És veritat que el vi blanc engreixa més que el negre? No.
- És perillós menjar-se una poma sense haver-la rentat? Sí, ja que a la pell s’hi poden acumular pesticides, brutícia de l’ambient, del procés de manipulació, etc.
- La fruita l’hem de posar a la nevera? Si volem que duri més, sí.
- Posar una goteta de lleixiu per rentar l’enciam és perillós? No, al contrari, és recomanable.
- És dolent menjar enciam abans d’anar a dormir? No. És veritat que l’enciam i les verdures són riques en fibra i això pot alentir la digestió, però en general això no suposa cap problema.

1 comentari:

  1. Maria, molt interessant. Desfer els tòpics és convenient. Jo sempre segueixo la màxima: menjar una mica de tot i molt de res.
    Nani

    ResponElimina