Etiquetes

31 de des. 2011

En un dia com avui...

de l'any 1879, Thomas Alva Edison feia la primera demostració pública de la seva bombeta elèctrica a New Jersey (a l'octubre del mateix any havia aconseguit mantenir-la encesa durant 48 hores seguides).
 
de l'any 1917, començava el racionament de sucre a la Gran Bretanya, conseqüència de la I Guerra Mundial.
 
de l'any 1938, s'estrenava a Indiana el primer test d'alcoholèmia: el 'Drunkometer'.
 
Que el 2012 arribi ple d'idees, dolços i moderació!
(i, tranquils, que això últim ens ho suggeriran des de dalt)
 
 
p.d.: propòsit per al 2012: actualitzar el blog més sovint :)

14 de des. 2011

Els bolets i jo. Principi d'una gran amistat...

Primer van ser els rovellons amb all i julivert, després els fredolics saltats amb patata bullida (variant del trinxat) i tot just fa uns dies em van animar a preparar una sopa de fredolics. Els bolets eren frescos i la veritat és que no em va costar gaire aconseguir uns resultats d'allò més suculents :)
SOPA DE FREDOLICS (per dues persones)
*Ingredients:
- fredolics
- 1 ceba
- oli
- 1/2 litre de caldo de pollastre (pot ser d'aquest que ja comprem en tetrabrick)
- ametlles salades

*Elaboració:
- Si són acabats de collir, netegem i escaldem els fredolics.
- Tallem la ceba a trossets petits i la sofregim, a foc lent, en una cassola.
- Quan comenci a estar dauradeta, hi afegim els fredolics i ho deixem coure un parell de minuts.
- Hi afegim el caldo de pollastre i ho bullim uns 10 minuts.
- A continuació, ho triturem amb el braç elèctric, fins que quedi tot líquid.
- Piquem les ametlles salades i en el moment de servir les podem afegir, si es vol, a la sopa.

10 de des. 2011

Per un plat de macarrons

Avui us deixo una de les receptes que més he repetit els últims mesos: els macarrons amb beixamel. Són un plat comodí perfecte: és un terreny conegut i potser per això agrada pràcticament a tothom, alhora  que incorpora la beixamel, un gust que jo sempre havia associat als canelons, però que aquí també hi casa molt bé.

També us volia convidar a tastar una combinació que vaig descobrir la setmana passada: barregem formatge Philadelphia amb el contingut d'una llauna de verat ("caballa" en castellà) i una mica de julivert picat. Queda molt bé acompanyat de les clàssiques galetetes salades i servit com a pica-pica...

MACARRONS AL FORN AMB BEIXAMEL
*Ingredients:
- 300 gr. de macarrons
- 250 gr. de botifarra crua
- 1ceba
- 500 gr. de tomàquets
- 1 bossa de moixernons o còctel de bolets (frescos o en conserva)
- 25 gr. de mantega
- 20 gr. de farina
- 250 cc. de llet
- sal, pebre mòlt i nou moscada
- 50 gr. de formatge ratllat

*Elaboració:
- Es couen els macarrons i, un cop cuits, s’escorren i s’amaneixen amb oli perquè no s’enganxin.
- Es fa un sofregit amb la ceba ben picada i, quan està daurada, s’hi afegeix la botifarra esmicolada. També hi incorporem els bolets (prèviament escaldats, escorreguts o netejats, segons si els tenim deshidratats, en conserva o frescos).
- Es deixa coure uns 10 minuts i s’hi afegeix el tomàquet (ratllat o triturat – últimament i per grans quantitats, jo els escaldo, els pelo i els passo pel braç elèctric, que és més ràpid).
- Es torna a deixar uns 10 minuts, fins que s’hagi fet el tomàquet.
- Es rectifica de sal i s’hi pot abocar una mica del suc d’escaldar els moixernons (si és que ho hem fet).
- Al cap d’un parell de minuts s’hi posen els macarrons, ben escorreguts, i remenem bé.
- Es posa en una safata que pugui anar al forn.
- Es fa la beixamel: es fon la mantega en una paella o cassó, es deixa coure remenant amb un batedor, s’hi tira la llet i se segueix remenant fins que bulli; aleshores es condimenta amb sal, pebre i nou moscada.
- S’aboca la beixamel per damunt dels macarrons, s’espolsen amb formatge ratllat i es gratinen al forn, fins que quedin daurats.

6 de des. 2011

Petites grans postres

Si sou nostàlgics i teniu ganes de recuperar el gust de Petit Suisse o del mític gelat Frigo amb forma de peu, us recomano que tasteu la versió milloradíssima de tot plegat: el pastís de Petit Suisse de la Gemma Clofent. Senzill de fer i amb resultats espectaculars! A més, com que és fresquet i lleuger, funciona fins i tot amb la panxa plena ;)

El vaig provar dissabte i va tenir molt èxit! Això sí, com veureu a la fotografia, a la nostra capa de melmelada hi havia petits turons d'allò més saborosos...

PASTÍS DE PETIT SUISSE
*Ingredients:
- 100 gr. de galetes Maria
- 40 gr. de mantega
- 6 petit suisse Danonino de maduixa
- 200 ml. de nata líquida per muntar
- 5 fulles de gelatina
- 200 ml. de llet
- 100 gr. de sucre
- 1 pot de melmelada de maduixa (millor sense trossos de fruita)
- 2 fulles de gelatina

*Elaboració:
- Per fer la base, triturar les galetes ben fines i barrejar-les amb la mantega a temperatura ambient, fins aconseguir una massa ben homogènia. Repartir-la per tota la base d’un motlle desemotllable de 20cm de diàmetre.
- Posar en remull les 5 fulles de gelatina en aigua freda. Escalfar al microones una part de la llet i dissoldre-hi la gelatina.
- A part, barrejar els petit suisse, la nata líquida, el sucre i la resta de la llet.
- Afegir-hi la gelatina i remenar bé.
- Abocar-ho sobre la base de galeta i deixar quallar a la nevera / congelador.
- Per la capa de melmelada, posar en remull les 2 fulles de gelatina en aigua freda. Escalfar 2 cullerades d’aigua i dissoldre-hi la gelatina.
- Escalfar una mica la melmelada al microones per tal de liquar-la una mica i colar-la per un colador ben fi. Afegir-hi la gelatina i remenar bé.
- Abocar-ho sobre el pastís ja quallat i tornar a reservar a la nevera.
- Un cop quallada la capa de dalt, desemmotllar, decorar i servir ben fresquet de nevera.

30 de nov. 2011

Crema o puré de verdures?

Bolets sí, bolets no, fred sí, fred no... Tot i que la meteorologia no ho té clar, sembla que els llums de Nadal comencen a fer efecte i alguns ja hem començat a canviar els nostres hàbits, si més no a la cuina. Als armaris ja no hi tenim gaspatxos, sinó caldos de pollastre i altres barreges sovint envasades.

Avui us deixo una recepta de puré de verdures que és d'allò més senzilla, saludable, i segur que més bona que la que podeu olorar darrere un d'aquests mal anomenats abre fàcils.
Com sempre, vosaltres podeu modificar les verdures segons el vostre paladar (o el que hi hagi a la botiga aquell dia)! Això sí, us animo a posar-hi una mica d'api, fa que "en boca" (que dirien els sommeliers) et quedi un regust refrescant ;)

VERDURES SENSE MASTEGAR
*Ingredients (per 4 persones, aprox.):
- Verdures al gust (reconec vaig optar per un d'aquests packs preparats del Mercadona: 7 pastanagues, 1 porro, 2 naps, 2 xirivies i un trosset d'api; jo hi vaig afegir una ceba).
- Oli
- Aigua
- Sal
- Pebre
- Una mica de formatge ratllat (opcional)

*Elaboració:
- Pelar, rentar i tallar les verdures a la mateixa mida (com més petites, més ràpid es couran).
- Ofegar-les en una olla, amb una mica d'oli, a foc lent.
- Afegir-hi l'aigua necessària fins que quedin cobertes. Incoporar la sal.
- Bullir-ho uns 20-30 minuts fins que les verdures estiguin cuites.
- Triturar-ho amb el braç elèctric, rectificar de sal i posar-hi una mica de pebre.
--> Com que el vaig preparar a la tarda, i ens el vam menjar per sopar, hi vam posar una mica de formatge ratllat just abans d'escalfar-ho al microones...mmm!

24 de nov. 2011

No tothom es pot posar com un bacó...

Coneixeu el Banc dels Aliments? Demà divendres i dissabte 26 de novembre aquesta fundació organitza el Gran Recapte d'Aliments, una iniciativa per sensibilitzar-nos sobre la població catalana que passa gana, al costat mateix de casa nostra. A més de la reflexió, la campanya té un altre objectiu: recollir aliments bàsics (llegums, llet, oli, llaunes de conserva...) a través de diferents mercats i supermercats de Catalunya.

Si voleu saber quin és el punt de recollida que teniu més a prop, o voleu conèixer millor els detalls del Gran Recapte, cliqueu aquí.


Per ajudar a fer difusió d'aquesta campanya, un grup de blocaires ha engegat Blogs contra la fam i ens proposen que, avui, elaborem una recepta (senzilla, econòmica) amb algun dels ingredients que es recolliran durant aquests dies.

A falta de la fotografia corresponent, espero que les paraules serveixin perquè us feu una idea del plat i us atreviu a provar-lo :)

ARRÒS BONÍSSIM
*Ingredients:
- Arròs
- Ceba
- Bacó
- Còctel de bolets
- Romaní

*Elaboració:
- Bullim l'arròs, l'escorrem i el reservem.
- Tallem la ceba a trossets petits i la sofregim lentament a la paella.
- Hi afegim el bacó i els bolets, també tallats menuts.
- Hi incoporem l'arròs perquè tot plegat agafi gust i ho condimentem amb una mica de romaní.