Etiquetes

29 de febr. 2012

A la cuina...precaució!

Cada any hi ha 1.500.000 accidents domèstics a les llars espanyoles. Una bona manera d'evitar-los és la prevenció i, sobretot, estar informat. En aquest sentit, els bombers ens alerten de la perillositat dels focs que s'originen quan ens deixem una paella o cassola al foc, amb oli calent.

Ens diuen que, en aquests casos, mai hem de tirar aigua a les flames (encara que sigui un acte reflex o que ens sembli que així ho arreglarem). Amb aquest tipus d'incidents, les recomanacions dels professionals són les següents:
- Apagar el foc (l'entrada de gas a la cuina).
- Mullar un mocador o drap i escórre'l per retirar l'excés d'aigua (que no gotegi).
- Posar el mocador sobre la cassola o paella, fins que aquesta es refredi i ja no surti més vapor.
- I, sobretot:
*No intenteu moure la cassola o paella.
*No hi tireu aigua, ja que esquitxaria foc i els efectes podrien ser devastadors.

Ah, i recordeu que el telèfon d'emergències és el 112.

20 de febr. 2012

Cupcakes (pastissets a la tassa)

Dijous al Polònia ens descobrien que "un muffin no és res més que una magdalena gran. Perdoneu, però algú ho havia de dir!".

Just aquest mateix dissabte una servidora experimentava la diferència entre els tant de moda cupcakes i les famoses magdalenes de tota la vida: els primers es fan amb mantega, elles amb oli. A més, els cupcakes tenen la superfície plana, per poder-hi posar el frosting (cobertura) més fàcilment; en canvi, la gràcia de les magadalenes és que facin muntanyeta.

Fet l'apunt tècnic, us deixo amb una foto on podeu veure algun dels cupcakes que vam elaborar a la classe que ens va fer l'Anna: cupcake de vainilla amb frosting de xocolata, cupcake de pastanaga amb cobertura de crema de formatges, etc. Com veieu, també vam practicar amb el fondant, modelant pastanagues, maduixes i fins i tot un pingüí i una vaca! Era com si recuperéssim les figures de plastelina de fa uns anys...

En fi, que haig de reconèixer que això dels cupcakes enganxa i que el resultat és espectacular, així que ben aviat en tornaré a fer! Mentrestant, però, i si vosaltres també voleu posar una pinzellada de dolçor a les vostres vides, aquí us deixo el contacte de la profe ;) (annacupcakes@hotmail.com)


17 de febr. 2012

"Mans de ministre"

Dijous gras, dijous llarder, dia de l'ou i el porc... Superat l'empatx de botifarres i truites, avui us proposem un altre plat típic d'aquests dies: els peus de porc farcits. Una recepta que hauríeu de tastar abans que comenci la Quaresma!

Per fer-la més atractiva (si és que uns peus poden ser bonics?), nosaltres vam posar una gamba al farcit de cada peu! Aleshores, pel sofregit vam aprofitar les gambes restants i també les "closques" de les altres. Bon profit i bon carnestoltes!

PEUS DE PORC FARCITS
*Ingredients:
-3 peus de porc partits i ja bullits (poden ser d'aquests que comprem precuinats, envasats al buit)
-1 ceba
-1 pastanaga
-4 tomàquets madurs
-50 cc. de xerès
-8 gambes
-16 cloïsses
-oli d’oliva
-sal i pebre mòlt

*Pel farcit:
-250 gr. de carn magra de porc picada
-100 gr. de cansalada fresca picada
-100 gr. de pernil del país
-1 tòfona
-1 ou
-1llesca de pa remullada amb llet
-mantellina de porc (entreví). S'ha de demanar a la carnisseria, que te la gaurdin amb antel·lació.

*Per la picada:
-1 gra d’all
-20 ametlles torrades (sense pell)
-julivert

*Elaboració:
- Trossegem la tòfona i tallem el pernil, molt petit.
- Preparem el farcit barrejant les carns picades, el pernil, l’ou batut, la tòfona i la molla de pa escorreguda. Ho condimentem amb sal i pebre.
- Desossem els peus de porc, els farcim amb la mescla anterior i els emboliquem amb la mantellina de porc.
- Pelem la ceba i la pastanaga, i les tallem a trossets petits. Trossegem els tomàquets.
- En un cassó de fons gruixut, sofregim les gambes i les retirem. Al mateix oli, comencem el sofregit amb la ceba i la pastanaga. Quan es comencin a estovar, hi incorporem el tomàquet, se sala i es deixa que es cogui lentament, uns 20 minuts.
- Passem el sofregit pel colador xinès.
- En una cassola que pugui anar el forn, hi posem un raig d’oli, el xerès i la salsa anterior. Hi afegim els peus de porc farcits i ho posem al forn, ja calent, uns 40 minuts.
- Fem una picada (all, julivert i després les ametlles, una per una). Hi posem una mica d’aigua perquè no quedi tant espessa.
- Quan faltin 10 minuts perquè s'acabi la cocció dels peus, hi posem la picada, les gambes sofregides i les cloïsses esbandides.
*Les cloïsses s’han de tenir una estona en remull i després es couen un moment al vapor, perquè s’obrin.

13 de febr. 2012

Canelons de ferro

Recordeu Popeye el Mariner, no? Aquell personatge tant forçut, gràcies a les llaunes d'espinacs que endrapava contínuament... Llàstima que anava tatuat i amb la pipa incorporada, perquè si no segur que pares i mares l'haurien convertit en el messies de més d'una generació.

Perquè hi ha vida més enllà de la verdura amb raig d'oli, aquí us deixem una recepta verda per dins i blanca per fora ;)

CANELONS D'ESPINACS (i més cosetes)
*Ingredients:
- 20 canelons
- 750 gr. d'espinacs congelats
- 2 ous durs
- 100 gr. de tonyina amb oli
- 1 ceba
- 500 ml. de llet
- 40 gr. de mantega
- 40 gr. de formatge ratllat
- 100 gr. de xampinyons frescos
- 40 gr. de farina

*Elaboració:
- Es couen els canelons (en una olla ben grossa, amb aigua abundant, sal i una mica d'oli). Un cop cuits (10-15 minuts), els podem deixar en aigua freda l'estona que vulguem.
- Es fan bullir les fulles d'espinacs.
- Se sofregeix la ceba ben trinxada, en un cassó amb una mica d'oli. Quan rosseja, s'hi posen els xampinyons tallats prims i ho sofregim una mica tot plegat.
- Es treu el cassó del foc i s'hi afegeixen els ous durs a trossets, la tonyina esmicolada, els espinacs trinxats i una mica de llet per lligar-ho.
- Es torna a posar al foc, per sofregir-ho uns minuts més.
- Es treu la mescla i es reparteix entre els canelons; s'enrotllen i es col·loquen en una safata de servir que pugui anar al forn.
- Es prepara la salsa beixamel (mantega defeta a la paella + farina que s'enrosseixi + llet, fins que espessi i aleshores hi afegim pebre, sal i nou moscada, al gust). Cobrim els canelons amb la salsa, hi espolsem el formatge ratllat i es gratinen al forn.

*Aquesta és la recepta tal i com la tenia, però jo hi vaig afegir uns trossets de béicon passats per la paella i també van quedar fantàstics! També es poden combinar els espinacs amb panses i pinyons, per exemple ;)