Etiquetes

20 de juny 2012

Flors arrebossades

Per acomiadar la primavera, no sé m'acut res millor que endrapar-nos unes quantes flors! Sé que la imatge no és especialment poètica, però estan boníssimes ;)
Us avanço que és una recepta senzilla, però que es recomana fer just abans de l'àpat, ja que sinó l'arrebossat es "panseix"... Bon profit!

BADOCS (FLORS DE CARBASSÓ) ARREBOSSATS
 *Ingredients:
- 8 a 12 badocs 
- 120 gr de farina
- 140 cc d’aigua
-1 clara d’ou
-1 c. sop. d’oli + l’oli per fregir
- una mica de sal

*Elaboració:
- Es barreja la farina amb l’aigua, l’oli i la sal i es deixa reposar uns 30 minuts.
-Es munta la clara apunt neu i s’afegeix a la barreja anterior.
-Es passen les flors per la pasta i es fregeixen amb oli abundant i calent. Una vegada cuites s’han de deixar escórrer en una reixeta.

2 de juny 2012

Aperitius de bon veure

Fa uns dies em va arribar un correu amb propostes decoratives per aplicar a la cuina. Us en deixo un parell que m'han semblat d'allò més refrescants, senzilles i originals! Bon profit :)





31 de maig 2012

Tiramisú

Fa uns dies vam obrir el congelador i vam recuperar la cobertura de formatge que ens havia sobrat dels cupcakes de la mona. En un tres i no res, la vam convertir en un fantàstic tiramisú!
Per cert, al nostre àpat hi havia menors, però si vosaltres tots sou grandets podeu afegir una mica de licor al cafè ;)

*Ingredients:
- cobertura de formatge (veure recepta de la mona)
- melindros, pa de pessic o similar
- cafè
- cacau en pols

*Elaboració:
- Remullem els melindros al cafè i els escorrem una mica, perquè no es trenquin.
- En una safata, fem una capa amb els melindros.
- A continuació, hi escampem per sobre una capa de formatge.
- Repetim una altra capa de melindros, i una altra de formatge.
- Ho deixem refredar a la nevera i a l'hora de servir hi espolsem una mica de cacau en pols

26 de maig 2012

Reis i reines, gaudiu del carbassó!

Ara sí que sembla que ja tenim l'estiu picant a la porta així que inaugurarem oficialment la temporada de receptes refrescants. La d'avui és una mica entretinguda, però la veritat és que el plat final val la pena! Al curs de cuina la vam preparar amb cansalada fumada, però com que a mi aquest gust tan fort no m'agrada gaire, la pròxima vegada la faré amb cansalada no-fumada... I res, ja em direu com la preferiu vosaltres ;)

*Ingredients:
- 250 gr de formatge de cabra
- 5 carbassons
- 150 cc de crema de llet
- 150 gr de cansalada tallada gruixuda 
- 75 cc de vi blanc
- 6 fulls de gelatina
- julivert i farigola
- sal i pebre mòlt 

*Elaboració:
- Es posen els fulls de gelatina en remull uns 10 minuts en aigua freda.
- Es netegen els carbassons i 2 es tallen a làmines fines (unes 35 unitats) de dalt a baix utilitzant un pela patates. La resta de carbassons es ratllen pels forats grossos del ratllador.
- S’escalden les làmines del carbassó i ràpidament es posen en aigua freda.
 -En una paella es posa a enrossir la cansalada polida i tallada a daus petits. Una vegada enrossida, es retira, s’hi posa el carbassó ratllat, es deixa coure uns minuts i es condimenta amb sal i pebre.
- Es barreja el carbassó ratllat amb el formatge esmicolat i la cansalada, el julivert picat i unes fulles de farigola. A part, s’escalfa el vi un moment, es retira del foc i s’hi posen els fulls de gelatina escorreguts i es barreja bé. S’incorpora a la preparació anterior i es deixa refredar. Hi afegim, finalment, la crema de llet.
-S’unta un motlle corona amb oli i es folra amb les làmines de carbassó reservades. S’omple amb la barreja preparada. Es deixa refredar unes 3 hores a la nevera.
-Quan està completament pres, ja es pot desemmotllar. Es pot decorar amb talls de tomàquet a tot el voltant i julivert picat.

23 de maig 2012

Delícies de salmó

Com la protagonista de l'últim llibre d'Imma Monsó, avui jo també seré una dona veloç i us recomanaré una recepta rapidíssima, bona i original (pel que fa a la presentació). Es tracta d'uns paquetets de salmó ideals pels aperitius d'estiu! Perdoneu la qualitat de la fotografia, però espero que serveixi perquè us feu una idea del resultat... bon profit!


DELÍCIES DE SALMÓ
*Ingredients:
-200 gr de salmó fumat
-1 terrina de formatge cremós blanc (tipus Philadelphia)
-2 llimones (o taronges)
-cebollí i pebre blanc mòlt

*Elaboració:
-Es fan uns rectangles iguals amb el salmó. Els retalls es tallen petits.
-Es pica una part de cebollí.
-Es barregen els retalls de salmó i el cebollí amb el formatge, el suc de mitja llimona (o taronja) i el pebre blanc.
-S’escalden unes quantes tires de cebollí (5 segons amb aigua bullint i després en remull amb aigua freda)
-Es reparteix la barreja anterior als rectangles de salmó. S’enrotllen com un caneló i es lliguen amb dues tires de cebollí com si fossin paquets. La resta de llimona és per decorar.

17 de maig 2012

Les olives engreixen tant com diuen?

"No es poden menjar més de 3 ous a la setmana", "beure aigua després del gelat fa de mal pair"... ai, quantes vegades les mares (perquè això és cosa de mares) ens han dit sentències que nosaltres no ens volíem acabar de creure?

Doncs bé, aquest matí a El Món a Rac1 han trencat uns quants mites sobre aliments. La responsable d'aquesta batalla a tants i tants tòpics ha estat la Maria Carme Vidal, Catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona. No sabem si ella és mare o no, però el cas és que algunes de les seves afirmacions ens poden servir com a legítima defensa.

- Els ous: dins o fora de la nevera? Com a norma general dins de la nevera, ja que el fred allarga la vida dels productes frescos.
- Quina és la diferència entre la marca de consum preferent i la data de caducitat? En el cas de la marca de consum preferent , vol dir que el fabricant assegura la qualitat sensorial del producte fins la data indicada; en el cas de la caducitat, que és més estricte, vol dir que a partir d'aquell moment ja no es garanteix la seguretat de l’aliment. Tot i així, hem de tenir clar que les dates no són una garantia absoluta, el més important és si hem mantingut el producte en les condicions òptimes o no.
- La norma no escrita dels "3 ous a la setmana, màxim" és correcte? No. L’origen d’aquesta creença és que abans es pensava que els ous tenien molt colesterol i que això determinava els nivells de colesterol de la sang; tot i així, ara sabem que el colesterol de la sang no ve determinat tant pel colesterol dels aliments sinó pel consum excessiu de greixos saturats. A pesar de tot, no hem d’oblidar que la base d’una dieta saludable és la varietat i, per tant, si mengem molts ous vol dir que estem renunciant a altres ingredients.
- Els aliments es fan malbé al congelador? La congelació és la tècnica que allarga més la vida dels productes. Si l’aliment està congelat i no trenquem la cadena del fred, el producte no es fa malbé.
- La verdura congelada perd nutrients? És cert que en el moment de descongelar la verdura perd aigua i, per tant, nutrients, però no són quantitats significatives.
- Es pot cuinar un producte congelat i després tornar-lo a congelar? Sí.
- Un bistec submergit en una Coca Cola pot desaparèixer? No, no es desfà del tot. Tinguem present que això és una qüestió d’acidesa, també passaria si el poséssim en un vas de vinagre o suc de llimona.
- És molt dolent menjar la part torrada de les cremades? Si en mengessis molta, sí, ja que se sap que en dosis altes la part torrada conté elements cancerígens. Tot i així, les que en podem prendre nosaltres no tenen aquest efecte.
- La pell de pollastre té hormones que fan créixer els pits? No n’haurien de tenir ja que està prohibit l’ús d’hormones en l’alimentació d’aviram i bestiar.
- L’aigua dels iogurts és perjudicial? No, forma part del procés natural que fa el iogurt, com a producte viu, però no té res de dolent.
- Reescalfar els aliments més d’una vegada fa que perdin propietats? L’escalfor fa que es redueixin vitamines, però si mengem variat això no ha de ser un drama: les vitamines que no ens arribin per una banda vindran per l'altra.
- El líquid de les llaunes de conserva (olives, escopinyes, espàrrecs, etc.) és dolent? No, no passa res si el bevem, però nutritivament tampoc ens aporta res interessant.
- És veritat que el vi blanc engreixa més que el negre? No.
- És perillós menjar-se una poma sense haver-la rentat? Sí, ja que a la pell s’hi poden acumular pesticides, brutícia de l’ambient, del procés de manipulació, etc.
- La fruita l’hem de posar a la nevera? Si volem que duri més, sí.
- Posar una goteta de lleixiu per rentar l’enciam és perillós? No, al contrari, és recomanable.
- És dolent menjar enciam abans d’anar a dormir? No. És veritat que l’enciam i les verdures són riques en fibra i això pot alentir la digestió, però en general això no suposa cap problema.

30 d’abr. 2012

Púding de poma i xocolata

La cançó popular diu que de tan calenta, la llengua em vaig cremar. Potser tampoc caldria... Si sou inquiets i voleu gaudir de la xocolata sense prendre mal, aquí us deixo un llibre i una recepta totalment inofensius (preneu-vos-ho com un regal de Sant Jordi, amb retard però present).

El primer es diu Xocolata desfeta i és obra de l'escriptor Joan-Lluís Lluís, un autèntic artista de les paraules que ens explica una mateixa història de 123 maneres diferents.

L'altra és filla d'una mestra, en aquest cas dels doços: la Gemma Clofent. Del seu blog La cuina de casa vaig agafar prestada aquesta deliciosa recepta i, com sempre, el resultat va ser espectacular! I em sembla que no vam tenir temps de fer-hi les 123 cullerades...

PÚDING DE POMA I XOCOLATA
*Ingredients:
-2 pomes (o una i mitja, si són grans)
-1 cullerada de mantega
-2 cullerades de sucre
-150 gr de xocolata per a postres
-200 gr de sucre
-400 ml de llet
-3 ous
-Caramel líquid

*Elaboració:
-En un paella fem un caramel amb la mantega i les dues cullerades de sucre.
-Quan comenci a agafar color, hi afegim la poma tallada a daus i ho deixem uns minuts a foc baix. Ho reservem.
-En un cassó al foc, escalfem la llet i hi fonem la xocolata. Ho deixem refredar una mica i quan estigui tèbia hi incorporem els ous, el sucre i ho barregem bé.
-Untem un motlle amb el caramel líquid i hi repartim la poma. Aboquem la barreja a dins i ho coem al forn al bany maria durant uns 45 minuts a 170º.
-Ho deixem refredar, desemmotllem i reservem a la nevera fins el moment de servir.
-Per decorar-ho, vaig tallar una mica de poma a grills i els vaig passar també per la paella amb mantega i sucre.