Etiquetes

25 d’oct. 2011

L'arròs fa el ventre gros...i la panxa llisa

Aquest dilluns al programa "La cuina de Carbó", a COMRàdio, hem parlat de la gastronomia del Delta de l'Ebre. Al següent link podeu escoltar les receptes que han explicat els oients i, també, descobrireu algunes curiositats d'ingredients com l'arròs i les carxofes.

Per exemple, sabíeu que...?
- La Cambra Arrossera del Montsià és una de les cooperatives més grans d’Espanya.
- Dins la Denominació d'Origen Protegida del Delta de l'Ebre, hi trobem diferents classes d'arròs: bahia, bomba, montsianell, sènia i tebre. Un dels més utilitzats a la cuina és el bomba, que té el gra rodó i assaboreix molt bé els sabors.
Pels risottos s'usen varietats italianes com l'arborio i el carnaroli.
- L'arròs és una excel·lent font d'energia, sobretot si es combina amb llegum (llenties, pèsols...).
- És un cereal sense gluten i, per tant, apte per a celíacs.
- Si es llança a les parelles que s'acaben de casar és perque es creu que aquest intercanvi de "fruits de la terra" pot afavorir la fertilitat dels nuvis.

BUNYOLS D'ARRÒS
Plat inspirat en la cuina grega i molt estès a la zona del Mediterrani. Com que sovint calcular les mesures d'arròs és difícil, l'objectiu d'aquesta recepta és aprofitar l'arròs que ens pot haver sobrat en alguna ocasió...
*Ingredients: 
- arròs blanc, bullit (passat per aigua freda)
- all i julivert picat
- llevat en pols
- 2 ous
- 3 cullerades soperes de farina
- oli
- salsa romesco (opcional)

*Elaboració:
- A l'arròs blanc, bullit i fred, hi afegim un all i julivert picat (en cru), una cullerada de llevat en pols, 2 ous i 3 cullerades soperes de farina. En fem una pasta.
- Posem l'oli en una paella i quan està calent hi anem posant els bunyols fets amb la pasta anterior (se'ls pot anar donant forma amb l'ajuda de dues culleres).
- Un cop fet, es poden acompanyar amb salsa romesco.

2 comentaris:

  1. Ja et vaig escoltar :)
    Heu descobert d'on ve aquesta dita de l'arròs? :)

    ResponElimina
  2. Doncs sembla que l'origen és el que ja intuïa la Mireia: tradicionalment es creia que l'arròs infla, però que és un producte "de poc nodriment", que no engreixa.
    Més detalls en aquest article del Salvador Garcia-Arbós
    http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2044164

    Ah, i també he trobat la versió "l'arròs fa el ventre gros i la panxa llisa, i no cal camisa!".
    Li haurem de plantejar, tot plegat, a l'amic Ramon Solsona ;)

    ResponElimina