Tatin de poma, de peres, de figues... Es diu que aquest pastís d'origen francès va néixer, com tantes d'altres coses, per accident (o casualitat, que potser és més políticament correcte). El cas és que un dia de finals del s.XIX les germanes Tatin van fer un pastís "al revés": omplint el motlle primer amb les pomes i després amb la massa.
Per servir-lo, això sí, es torna a posar de cap per amunt!
Dimarts vam començar el Taller de cuina II fent un doble exercici: com les germanes Tatin, vam canviar l'ordre dels factors i, a més, ho vam combinar amb sabors italians. Resultat? Una fantàstica pizza tatin! Fàcil de fer i molt original (fins i tot, i no ho digueu a ningú, però si us falta temps podeu comprar la massa ja feta...).
PIZZA TATIN DE TOMÀQUET
*Ingredients per la massa de la pizza:
- 150 gr. de farina
- 10 gr. de llevat de forner (no és substituïble pel Royal=llevat químic)
- 2 cullerades soperes d’oli d’oliva
- 100 ml. d’aigua tèbia
- sal
*Ingredients pel farcit:
- 800 gr. de tomàquets de pera
- 50 gr. de pinyons
- 4 ous de guatlla
- 2 cullerades d’alfàbrega picada
- 100 gr. de mozzarella de búfala tallada a làmines
- 75 gr. d’olives negres sense pinyol + 25 gr. per decorar
- oli d’oliva
- sal, sucre i pebre
*Elaboració de la massa:
- Barregem la sal i la farina, i ho posem damunt la taula en forma de volcà (amb un forat al mig).
- Al seu interior, hi posem el llevat, l’oli i l’aigua tèbia.
- Ho treballem amb una forquilla, incorporant la farina dels voltants mica en mica.
- Després s’amassa amb les mans, fins que quedi una pasta homogènia.
- Tapem la massa amb un drap de cuina i ho deixem reposar en un lloc temperat, fins que hagi augmentat el doble del seu volum.
*Elaboració de la pizza:
- Escaldem els tomàquets (10 segons en aigua bullint), els pelem, els partim per la meitat i traiem les llavors del mig. Els salem i els deixem reposar una hora cap per avall (perquè treguin l'aiuga). Els acabem d’assecar amb paper de cuina.
- Untem un motlle de silicona amb oli i hi col·loquem els tomàquets (ara amb la part arrodonida tocant el motlle).
- Espolsem els pinyons i l’alfàbrega picada per damunt els tomàquets. A continuació hi afegim el formatge tallat a làmines i les olives (partides per la meitat).
- Ho condimentem amb sal, pebre i una mica de sucre.
- Estirem la pasta amb l’ajuda d’un corró i cobrim la preparació anterior.
- Ho coem 15-20 minuts al forn, ja calent (turbo, 180ºC).
- Ho deixem reposar 5 minuts i es desemmotlla de manera que la part de la pasta quedi a sota, com una pizza tradicional.
- A part, posem a coure els ous (5 min. des que l’aigua bulli; 8 min. si els posem ja en aigua calenta). A continuació, els passem ràpid per aigua freda, així després no costaran de pelar.
- Pelem els ous, els partim per la meitat i els posem damunt la pizza.
- La completem amb les olives negres de decoració i uns brots d’alfàbrega, per donar-hi color. La servim tèbia i...nyam nyam!
Mare meva, quina idea tan genial! Una tatin salada... gràcies a aquesta recepta, es reforça la idea que el món de la cuina és infinit! Fa poc vaig fer una tatin de carbassa, que també va resultar ser deliciosa... però la meva era dolça, dolça, amb pinyons torrats per sobre. Fins ben aviat! Una abraçada,
ResponEliminaJo encara diria més: gràcies a la tatin de carbassa, la crema de carbassa o l'exquisit cabell d'àngel, queda clar que això de que et donin carbasses...tampoc està tan malament ;)
ResponEliminaBona idea aquesta tatin, un altre suggeriment per a un sopar de dissabte!
ResponEliminaPTNTS
Dolça